Pages

Sunday, January 30, 2011

Betol atau tipu?

Alhmdulillah..
Mr.O masih lagi dipanjangkan nyawa untuk meneruskan sisa2 hidup..
aku selamat sampai ke Kedah dalam pukul 5.00a.m
agak awl kan..
yela.. Mr.O mndapat cuti selama seminggu kot dati pihak Universiti..
mid-break!..walaupun tak lma smpai berbulan2 tapi tringin sangat nak berjumpa dengan ahli keluarga..
sangat2 merindui mereka...Ya akhirnya ak dpat berjumpa mereka..
tersangatlah gembira hati ak..=)

tp tu bkan mnjadi persoalan sekarang..
persoalan yang bermain2 dalam kepala otak aku nie smpai skrang ak terpikir2 betol atau tipu?
apa yang betol atau tipu tuh?
camni.... semalam sewaktu perjalanan aku nak ker Bukit Jalil..
aku kna naik bus kat Bukit Jalil kul 11.00
ces! ak ingat law beli kat greenwood bole la naik kat situ..tgok2 kna g Bukit Jalil..

tapi takpe lah..aku mmg suka adventure2 nie..tmbah2 kalau sorang2..=)
ok setibanya aku kat Masjid Jamek..
(shortcut skit cerita)
aku pon pergi la kat board tu..ada peta...
sbb aku pon terlupa cmna nak pergi Bukit Jalil dari situ..
so tgah2 khusyuk aku tgok kat peta tu..
tiba2 datang sorang lelaki warga India..

dia tegur aku n tnya camna nak pergi ker Jalan Duta..
so aku pon cakap la aku tak tahu jgak sebab aku bukan orang KL..
then aku cakap la aku nak pergi bukit Jalil..and aku tanya dia nak pergi balik mna..
dia cakap nak balik Ipoh..pastu aku just angguk jerla..
pastu dia smbung lagi ayat dia..dia cakap 'saya nak pergi Jalan Duta bang,tp saya kna rompak semalam..saya datang KL nie nak temu duga kerja..tapi kna rompak sama 3 orang India jgak..
India sama India pon dorang tak kira da bang'
(sambil wat muke seposen)

pastu aku pon kesian la..
pastu aku cakap..da tu ko nak balik cmna nie?
dak India tu ckap 'sy dtang sini pon ada budak melayu tlong hantarkan saya bang,pastu dia tnjukkan kertas ada nma dak UKM tu n dia belikan tiket,ni smua baju,seluar dia,beg dia
(smbil2 menunjukkan setiap satu barang di bdan dia bkan hak dia..)
owh..aku pon tnya la dia..'dah wat report k?'
dia menjwab 'dah bang..'nie smua mklumat pasal saya..duit saya ada RM5 jer skrang..'
hmm..abes ko nak aku wat aper jer nie? aku kebingungan..

'abang nak pergi bukit jalil kan? sy pergi ngan abang. pastu abang belikan saya tiket,smpai ipoh nnty saya kol abg n bank in balik duit abg'..
aku pon mnjadi ragu2..betolkah cerita mamat nie..
dalam hati aku..Ya ALLAH..sekiranya cerita makhluk nie bercakap benar.. apa perlu aku lakukan..aku tak henti2 berdoa dalam hati..

last2 aku pon nak cepat..aku cakap..
'cmnie lah..ko naik tren lg murah...ko pergi KL sentral..
beli tket tren..murah takpe asalkan sampai..
sbb aku dah beli tiket bus dah...so aku takot law ko ikot aku smpai Bukit Jalil..last2 tket takde..haa..kan susa..
pastu aku tnya berapa hrga tiket?'
dia pon ckap..Rm17..
cepat2 aku amik Rm17 n bg dia..
(duit aku bkannye bnyak sgat)
n suroh dia wat cam yang aku cakapkan..

ok...take care k..
pastu dia pon blah..
sepanjang perjalanan aku ke Kedah tu..
aku teringat2 kat mamat tuh..sama da betol atau tak cerita dia tu..
hnya ALLAH yg tahu.
aku sekadar menolong sebagai manusia yang berasa simpati kepadanya..

Insyallah niat ak baik..
aku post dlam nie pon sebab ak nak simpan memori nie dalam blog nie..

sekian...=)



Tekan kalau suka .

6 KoMen KoWg?:

cHan said... [Balas Komen]

baiknye kau!
susah nk jumpa org mcm ne zaman skang.heee:)

AISHA INANI said... [Balas Komen]

grrr.
susah nak cayer kan kdg2 tuh sbb rmai org jahat pakai tektik nihhh.
hmmmmm...

neway hopefully betol and aper yang ko bg tuh di lipat gandakan, boleh blnja aku! kite kan sama U!! hahaha.

PriNceghOstz said... [Balas Komen]

@cHan

huu...bce la lg post2 ak..
hari nie saje tak silap ak da 4 post ak.

PriNceghOstz said... [Balas Komen]

@AISHA INANI

hehe..
yer la aisya..yg melipat gndakan tu ALLAH..
ak sbgai mkluk cba mmbantu..

anaMuslimah said... [Balas Komen]

Alhamdulillah selamat sampai...risau la obila sesorang dan didekati orang lain macam tu.

PriNceghOstz said... [Balas Komen]

@anaMuslimah

aah..agak la..
smlm pkir jgak ape tndakan seterusnya..
mujur la tak kna bkak silat pendekar bujang lapok..haha